Dijital Röntgen radyoloji alanında sıklıkla kullanılmaktadır. İnsan vücudunun belirli bölgelerinin x ışınları ile görüntülenmesi olarak özetlenebilmektedir. Dijital Röntgen ile elde edilebilen görüntüler bir bilgisayara aktarılmaktadır. Bilgisayara aktarımı sağlanan bu görüntüler ise kontrastlı ve kontrastsız olarak uygulanabilmektedir.
Mevcut olan ya da olabilecek bir hastalığın teşhis edilmesi ve de tedaviye geçilebilmesi açısından Dijital Röntgen oldukça önemlidir. Tedaviye giden süreçte hasta sağlığını koruyabilmek adına uygulanan en etkili yöntemler arasında yerini almaktadır.
Radyoloji alanında ilk gelişmelerden biri olan dijital görüntüleme geniş bir alanda kullanılır. Vücudun hemen hemen her bölgesinin bu yöntem ile incelenmesi mümkündür. Bu yöntemin en büyük avantajı herhangi bir bekleme süresinin olmamasıdır. Anında istenen görüntü ekrana yansır ve çıktı alınarak doktorun incelemesine sunulur. Bir diğer avantajı ise düşük maliyetli bir inceleme yöntemi olmasıdır. Ekranda görünen görüntü netliğini ayarlamak ve yeterince netlik almak mümkündür.
Çoğunlukla teknik bir hataya neden olmaz ve çekim tekrarına gerek duyulmaz. Ayrıca görüntüler CD’ye aktarılarak taşınabilir ve istenilen başka bir doktora götürülebilir. Bu aktarım sayesinde röntgen yıllar boyu da saklanabilmektedir.
Dijital röntgen çekimi normal röntgen çekimi gibi çekilecek bölgeye göre farklılıklar taşır. Mesela bağırsaklarda bir röntgen çekilmesi söz konuş ise bağırsakların temizlenmesi gereklidir. Ayrıca hasta bağırsak çekimlerine mutlaka aç gelmelidir. Ayrıca sindirim sistemleri çekimlerinde kontrastlı madde kullanılır. 15 ile 20 dakika arasında bir sürede sindirim sistemi dijital röntgeni çekilir.
Öte yandan akciğer röntgeni ise direk herhangi bir madde kullanılmadan ilgili kısımlar cihaza çıplak ten olarak çekimi yapılır. Birkaç dakika süren çekim sonrası hemen sonuç ekrana yansır. Dijital röntgenin amacı ilgili organın tüm dokularının net bir şekilde görülmesi ve incelenmesidir.